Najčešća pitanja

Šta je profesionalna led rasveta i koje su razlike u odnosu na običnu led rasvetu?

Profesionalnom LED rasvetom smatramo LED rasvetu sa kvalitetnim elementima, koja pruža veliku količinu svetla i dugotrajna je.

Tri elementa čine led svetiljku:

  • Kućište (bolje je da je masivnije – ima bolje hlađenje, samim tim je i svetiljka dugotrajnija),
  • Led diode (kvalitetnije led diode daju veću količinu svetla i dugotrajnije su),
  • Napajanje – drajver (bolji drajver daje stabilniji napon i duže traje).

Profesionalna LED rasveta ima znatno kvalitetnija ova tri elementa i namenjena je za dugotrajnu eksploataciju. Najčešće su to elementi svetski najpoznatijih proizvođača (Philips, Samsung, Cree, Meanwell…), u našoj ponudi su zastupljeni ovi elementi, a čitava svetiljka je pod našim brendom, znači da smo dosta jeftiniji, jer neplaćate brend.

Obična LED rasveta, je standard u ponudi na našem tržištu i podrazumeva u više od 90% slučajeva svetiljke – najjeftinije u ponudi na kineskom tržištu (svetiljka daje ispod 100lm/w svetla, malo kućište, često je dioda duplo slabija nego što piše na kućištu, kratak rok garancije). Malo svetla, kratak rok.

Imali smo slučaj da je naša stalna mušterija htela pod hitno da kupi jeftin reflektor od 200w. Zaista je cena neverovatno niska. Posle par meseci, klijent nas je pozvao da se popravi reflektor (mislili smo da je naš u pitanju). Prizor nas je zaprepastio. Naravno da je u pitanju jeftini reflektor i napravili smo poređenje. Pod jedan na njemu piše 200w, ali unutra su diode od 100w, takođe i napajanje. Kućište je mnogo manje. Šta se nalazi u jeftinom reflektoru: dovoljno govori da se takvi reflektori kod proizvođača daju sa rokom garancije do 1. godine.

U odnosu na profesionalnu led rasvetu razlika u ceni je relativno mala, ali dobijate mnogo više: više svetla, dugotrajnost i pouzdanost. Ako bi ste preračunali u količini svetla koju dobijata, razlika u ceni je neznatna.

Da li postoji ušteda energije?

Naravno DA! I to značajna. Led rasveta za istu količinu svetla mnogo manje potroši struje. Primer kod obične sijalice sa užarenim vlaknom gde oko 90% energije se potroši na toplotu, a samo mali deo sturje na svetlost. Preskupo je grejati se sijalicom. Jednu sijalicu od 60W može zameniti led sijalica od 10w, ali sve to zavisi od kvaliteta led sijalice i njene svetlosne snage, odnosno koliko ima lumena.

U kom vreneskom roku se isplati investicija u led rasvetu?

Za veće klijente radimo analizu uvođenja led rasvete i iz iskustva, a sve zavisi od tipa svetiljki koje se menjaju, uloženi novac se može povratiti kroz manje račune za struju i to u roku od 2-12 meseci.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram